


Gıda mühendisliği
Gıda Mühendisliği Nedir?
Gıda Mühendisliği Bölümü fizik, kimya, biyoloji, matematik, mikrobiyoloji ve beslenme gibi bilimlerin; gıdaların işlenmesinde, saklanmasında, taşınmasında, pazarlanmasında uygulama alanı bulduğu bir mühendislik dalıdır. Gıda mühendisinin temel görevleri beslenme değeri yüksek ve sağlık açısından güvenli gıda üretmek, gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek, gıda maddelerini değerlendirmek, kaynak savurganlığını önlemek, nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak ve gıda çeşitliliğini arttırmaktır.
Gıda Mühendisliği Bölümü İki Dala Ayrılır
- Gıda Bilimi: Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.
- Gıda Teknolojisi: Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.
Gıda Mühendisinde Bulunması Gereken Nitelikler
Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinler arası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek, yenilikleri izleyecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurmaları beklenir.
Gıda Mühendisinin Temel Görevleri
- Beslenme değeri yüksek ve sağlık açısından güvenli besin üretmek.
- Gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek.
- Gıda ham maddelerini değerlendirmek, gıda kaynak savurgalığını önlemek, nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak.
- Gıda atıklarını değerlendirmek.
- Gıda ham maddelerinden çok yönlü yararlanma ve böylece gıda çeşitliliğini arttırmak.
- Gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlar.


FAKÜLTEM VE BÖLÜMÜM HAKKINDA BİLGİ
Zirrat Fakültesi
Geniş bir tarım potansiyeline sahip olan Bursa' da bir Ziraat Fakültesi kurulmasına ilişkin ilk çalışmalar 1968-69 yıllarında başta Bursa' nın il yöneticileri ile Üniversite Kurma Derneği tarafından yapılmış ve bu çalışmalar kamuoyundan da büyük destek görmüştür. Nitekim Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 1969 yılında hazırladığı bir raporda, Bursa'da kurulacak bir Üniversite bünyesinde Ziraat Fakültesi' ne de yer verilmesinin gerekçelerini belirterek Ege Üniversitesi' nden kuruluş için yardım istemiştir. Bir yandan Bursa' da bir Ziraat Fakültesi kurulmasına ilişkin çalışmalar sürdürülürken diğer yandan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fakülte Kurulu 17.04.1975 tarihindeki toplantısında Bursa' da bir Ziraat Fakültesi açılmasının uygun olacağını ve bunun için yardımda bulunabileceğini kararlaştırarak önerisini Ankara Üniversite Senatosuna sunmuştur. Bunun ardından Bursa ve Ankara Üniversitesi Rektörlükleri ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi' nin temsilcileri arasında görüşmeler başlamıştır. Bursa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat BALKIR' ın 11.07.1980 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı' na başvurusu ve Devlet Planlama Teşkilatı' nın da olumlu görüşü sonucu 11.09.1980 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı kuruluşu onaylamıştır. Bu aşamadan sonra kuruluş ile ilgili çalışmalara hız verilmiş ve Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı ile yapılan olumlu görüşmeler sonucunda, Ziraat Fakültesi' nin Bursa Tarım Meslek Lisesi' ne ait binalarda eğitim-öğretime başlaması kararlaştırılmıştır.
Bursa Üniversitesi Senatosu' nun 07.05.1981 gün ve 81-9 sayılı oturumunda Ziraat Fakültesi' nin kuruluşunu gerçekleştirmek üzere Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi' nden 8 öğretim üyesi istenmesi kararlaştırılmıştır. Bu istek Ankara Üniversitesi' nce de olumlu karşılanmış ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fakülte Kurulu kararı ve 1750 sayılı Kanunun 46. maddesi gereğince; Prof. Dr. M. Rifat OKUYAN, Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ, Prof. Dr. Y. Sabit AĞAOĞLU, Prof. Dr. Halis Ruhi EKİNGEN, Doç. Dr. Bahattin KOVANCI, Doç. Dr. Günal AKBAY, Doç. Dr. Rahmi KESKİN ve Doç. Dr. Abdurrahim KORUKÇU Bursa Üniversitesi Ziraat Fakültesi' ni kurmak üzere 3 yıl süre ile görevlendirilmişlerdir. 04.06.1981 tarihinde Rektör Prof. Dr. Nihat BALKIR' ın başkanlığında toplanan Kurucular Kurulu Prof. Dr. M. Rıfat OKUYAN' ı Bursa Üniversitesi Ziraat Fakültesi' nin ilk Dekanlığına seçmiştir. Daha sonra oluşturulan Fakülte Yönetim Kurulu, 1981-1982 ders yılından itibaren 30 öğrenci ile lisans öğrenimine başlanmasına karar vermiş ve Bursa Üniversitesi Ziraat Fakültesi 07 Aralık 1981 günü yapılan bir törenle eğitim-öğretime başlamıştır.
Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile alınan ilk öğrencilerin tamamı Bahçe Bitkileri lisans programına yerleştirilmiştir. Daha sonra 1982-1983 eğitim-öğretim yılından itibaren Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile Zootekni dallarında dört ayrı lisans programı açılmış ve bu programlara 105 öğrenci kaydedilmiştir. Bu gelişmeleri takiben 1983 yılında Bitki Koruma, Kültürteknik, Tarım Ekonomisi, Tarımsal Mekanizasyon ve Toprak Bölümleri kurulmuştur. Bu bölümlerden 1988-1989 eğitim-öğretim yılında Kültürteknik Bölümü' ne 24 (1991 yılında ismi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü olarak değişmiştir) ve 1990-1991 eğitim öğretim yılında Bitki Koruma Bölümü' ne 25 öğrenci alınmıştır. Tarım Makinaları, Tarım Ekonomisi ve Toprak Bölümleri ise 1993-1994 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlamışlardır. 1999 yılında ise Peyzaj Mimarlığı Bölümü kurulmuştur.
Ziraat Fakülteleri' nin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında 1999 yılında mevcut 9 bölümün katkısı ile fakültemizde Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim, Gıda Mühendisliği, Tarım Teknolojisi ve Peyzaj Mimarlığı olmak üzere 5 program oluşturulmuştur. Ancak bu yapılanma 2003 yılında tekrar değişikliğe uğramış mevcut yapı Ziraat Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı olmak üzere 3 program altında toplanmıştır. 2009 yılında ise Ziraat Mühendisliği Programı kapatılarak Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Zootekni, Bitki Koruma, Tarım Ekonomisi, Toprak ve Bitki Besleme, Gıda Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı' ndan oluşan 9 programlı yapıya geçilmiş ve halen fakültemizdeki eğitim-öğretim bu yapılanma çerçevesinde devam etmektedir.
MÜZİK & KİTAP

İnsanlar duygularını müzikle ifade eder diye düşünüyorum. Müzik hayatımın her alanında... Yabancı müzik repertuarım pek geniş olmamakla birlikte Türkçe birçok şarkı bilirm ve dinlemeyi çok severim.
En sevdiğim şarkıcı : Sertap Erener
En sevdiğim şarkı : Sezen Aksu - Olmaz Olsun

Kitaplar...
Aslında kitap deyince bir çok şey söylenebilir ama herkesin dediği gibi harika dostlarımızdır bizim. Kitap türlerinde her tür okumaya çalışırım fakat macera , aksiyon ve aşk konuları daha dikkatimi çeker. Şiirler benim olmazsa olmazımdır. Bütün duyguları genelde şiirle dışarı yansıtan biriyim.
En sevdiğim yazar: Canan Tan
En sevdiğim kitap: Canan Tan - Yüreğim Seni Çok Sevdi
TİYATRO & FİLM

Pek sıklıkla gitmesemde gitmek için çok çaba gösteriyorum ve izlerken çok eğlenceli vakit geçiriyorum çünkü tiyatro insanların hayatına bir pencere açıyor ve onu izlememizi sağlıyor. Her yıl en az bir kere de olsa gitmek için çabalıyorum.
En son gittiğim tiyatro : Kanlı Nigar

Sanırım soğuk kış günleri için en eğlenceli aktivide diyebilirim sinema için. Yabancı film izlemeyi pek sevmem çünkü alt yazı okumayı sevmiyorum. Fakat hemen hemen her türk filmine gitmeye çalışıyorum.
En son gittiğim film: Dönerse senindir
HOBİ & FOBİ
Sevdiklerim - Sevmediklerim

- Pasta yapmak
- Yüzmek
- Şiir seslendirmek
- Yalan söylemeyi asla sevmem.
- Deprem
- Böcek
- Yılan
EĞLENCE & DANS

En ufak şeylerden eğlenebilen bir yapıya sahibim. Ama özellikle yaparken çok eğlendiğim aktivitelerde var.
- Ablamla vakit geçirmek
- Arkadaşlarımla sohbet etmek
- Yeni yerler görüp, keşfetmek
- Ailemle zaman geçirmek

Dansın özel bir dalıyla ilgilenmesemde dans etmeyi çok seviyorum.Özellikle kız kıza yapılan kınalarda dans etmekten çok keyif alırım.